Terug naar nieuws

Nederlandse staat neemt groter belang in Air France-KLM

De Nederlandse overheid gaat het belang in Air France-KLM vergroten. De staat is van 5,9 procent naar 12,68 procent (t.w.v. 680 miljoen euro) gegaan en dit moet uiteindelijk 14,3 procent worden: evenveel als het belang van de Franse Staat in de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

Met het belang wil de staat het 'grote publieke belang' van Schiphol en KLM veiligstellen, aldus Wopke Hoekstra, minister van Financiën. "Hiermee krijgen we nadrukkelijk een stem aan de tafel en worden de Nederlandse belangen beter gewaarborgd. Dit laat onze commitment zien aan de KLM en de hele groep. Er was te weinig zekerheid voor de toekomst."

Hoekstra gaf aan dat de holding zelf steeds meer zelf beslissingen nam: "Er was dus voor Nederland te weinig mogelijkheid om het publieke belang te verdedigen", zei hij. "Maar ik ben niet van plan om een activistische aandeelhouder te worden."

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat, onderstreepte op de persconferentie het belang van Schiphol als internationaal knooppunt. Hiermee krijgt Nederland 'grotere invloed' binnen het concern en kan ongewenste centralisatie worden voorkomen', zei ze.

Luchtvaartmaatschappij KLM is blij dat Nederland zich voor langere tijd bindt aan moederbedrijf Air France-KLM. Een woordvoerder van KLM noemt het een 'mooi en goed teken'.