Nieuw: claim nu je ticketkosten terug bij annulering van de vlucht vanwege het coronavirus. Klik hier
Terug naar nieuws

COVID-19 update: Europese Commissie publiceert richtlijnen voor luchtvaart

Om de economische gevolgen van het coronavirus te beperken, heeft de Europese Commissie vandaag richtlijnen gepubliceerd om ervoor te zorgen dat Europese passagiersrechten in de gehele Europese Unie op consistente wijze worden toegepast en nagevolgd.

Vele landen binnen de Euopese Unie hebben verschillende maatregelen ingevoerd, waaronder reisbeperkingen en grenscontroles. Het doel van deze richtlijnen is om passagiers en hun rechten te beschermen.

“In het licht van de massale annuleringen en vertragingen waarmee passagiers en vervoerders worden geconfronteerd als gevolg van de COVID-19-pandemie, wil de Commissie rechtszekerheid bieden over de wijze waarop de passagiersrechten van de EU moeten worden toegepast. Als passagiers zelf besluiten hun reis te annuleren, hangt de terugbetaling van het type ticket af en kunnen de maatschappijen vouchers aanbieden voor later gebruik. De richtlijnen van vandaag zullen de broodnodige rechtszekerheid bieden over de manier waarop de EU-passagiersrechten in de hele Unie op gecoördineerde wijze kunnen worden toegepast. We blijven de snel evoluerende situatie volgen en indien nodig zullen verdere stappen worden gezet.” 

Deze richtlijnen zullen passagiers, de luchtvaartindustrie en nationale autoriteiten helpen in deze ongekende situatie, waarin er door regeringen beperkende maatregelen worden opgelegd aan het passagierverkeer. Ook zorgen de richtlijnen voor duidelijkheid en dragen bij aan een verlaging van de kosten voor de vervoersector, die zwaar wordt getroffen door de uitbraak van het virus.

De richtlijnen hebben betrekking op de rechten van passagiers die per lucht, spoor, schip, bus of touringcar, over zee of over binnenwateren reizen, en op de overeenkomende verplichtingen voor vervoerders.

Alls passagiers geconfronteerd worden met een annulering van hun reis, kunnen ze bijvoorbeeld kiezen voor een terugbetaling van de ticketprijs of hun reis omboeken naar een ander tijdstip. Tegelijkertijd wordt er in de richtlijnen duidelijk gemaakt dat de uitbraak van het virus wordt gezien als een buitengewone omstandigheid, waardoor er geen aanspraak kan worden gemaakt op compensatie op basis van Europese Verordening 261/2004.